Help je hond bij vuurwerkangst!
Angst is een emotie, geen gedrag! Dus niets doen is zeker geen optie!
Angst is een heel belangrijke emotie, zowel voor mensen als voor dieren. En niets is belangrijker dan dat je je gesteund voelt in je angst, dat je weet waar je terecht kan om veiligheid te zoeken en geborgenheid te vinden.
Veel honden zijn bang voor vuurwerk, dit is niet gek. Vuurwerk is nu eenmaal niet leuk en het hoeft ook helemaal niet leuk gevonden te worden. Je kunt met angst leren omgaan, maar angst blijft angst en dat verdwijnt nooit helemaal.
Sommige baasjes denken nog steeds dat je een angstige hond moet negeren, omdat je anders zijn angstige gedrag versterkt. Dit is een ouderwetse en achterhaalde gedachtegang. Dus dit is grote ONZIN en help je hond alstublieft bij zijn of haar angst. Want angst is geen GEDRAG, maar een EMOTIE!
Denk eens terug aan je kindertijd, waar je ergens heel bang of overstuur van was. Wilde je dan gehoord worden, of voelde het fijner dat je genegeerd werd en dat je te horen kreeg dat je je niet aan moest stellen. Ik weet zeker dat je liever had dat er een vertrouwd iemand kwam, die je kalm geruststelde en een arm om je heen sloeg, zodat jij je gehoord voelde en daardoor rustiger kon worden. Onze honden zijn niet anders. Er is niets erger dan wanneer je bang en onzeker bent, dat je genegeerd wordt of in de steek gelaten wordt door je baasje, juist door degene die je zo vertrouwt en er normaal altijd voor je is, dan net doet of je er niet bent met je angsten en onzekerheden. Het geeft de hond het gevoel dat hij er helemaal alleen voor staat en daardoor wordt hij/zij nog angstiger en onzekerder.
HERKENT U DIT BIJ UW HOND?
- Trillen/beven
- Overmatig hijgen
- Lage lichaamshouding
- Staart tussen de achterpoten
- Verstoppen
- Verstijven
- Grommen/blaffen
- Oren naar achteren
- Wegkijken
- Veelvuldig likken aan de lippen
- Wegkijken
- Niet meer naar buiten willen
- Binnen plassen
- Rusteloos zijn
Dan is uw hond onzeker of angstig. Geeft hem hierin steun en geborgenheid en biedt hem indien mogelijk een gevoel van veiligheid. Gaat hij zich verstoppen, ga dan eventueel bij hem zitten. Geef hem steun en haal hem zo uit zijn isolement. Het hardnekkige fabeltje dat je daarmee de angst beloont en daardoor versterkt is allang achterhaald! Dat stamt nog uit een tijd dat we dachten dat een hond geen emoties had. Nu weten we gelukkig wel beter: Het is geen gedrag, het is een emotie! En daar moet je hem in helpen en steunen. Door hem geborgenheid en veiligheid te bieden. Geborgenheid en veiligheid bieden is wel wat anders als overdreven bemoederen.
Ik heb de wetenschappelijke masterclasses vuurwerkangst door wetenschapster Dr. Else Verbeek gevolgd, waardoor ik nog beter in staat ben jou en je hond te begeleiden en te helpen bij geluids- en/of vuurwerkangst.
Wat gaan we doen?
We gaan werken op verandering van de emotionele reactie van de hond op vuurwerk of harde geluiden. Als je de emotionele reactie van de hond kunt veranderen, volgt de gedragsverandering vanzelf. Er zijn twee richtingen die je moet gaan bewandelen
- Is het ongevoelig(er) maken van het geluid
- Is het geluid koppelen aan een leuke ervaring.
Dit gaan we doen d.m.v. exposure therapie. Met behulp van counterconditionering en desensitisatie. Zo kun je de hond in hele kleine stapjes, rustig blootstellen aan geluiden. Het is belangrijk dat je dit onder begeleiding doet. Want als je het verkeerd of te snel doet, kan de angst zelfs verergeren. Dus doe dit onder deskundige begeleiding, die net als ik gespecialiseerd is in vuurwerkangst. Wij bouwen dit heel planmatig, in hele kleine stapjes en gecontroleerd op. Daarnaast is management belangrijk. Dit is helaas niet altijd haalbaar. Maar door bv de wandelomgeving te veranderen of bepaalde tijdstippen van de dag kan er al veel behaald worden. Bied een veilige ruimte of plek met eventuele geluiddempende isolatie kan het probleem soms al deels wat verminderen.
Zoals bij alle angsten geldt alleen door het opbouwen van vertrouwen, de hond veel positieve ervaringen laten opdoen en dat op de goede manier te begeleiden, waardoor de hond een andere mindset krijgt, zodat jij hem kan helpen met vuurwerkangst of geluidsfobie om te gaan. Maar dit is geen quick fix, dit kost tijd, veel inspanning en heel veel oefenen.
Zou u graag aan de slag willen om de vuurwerkangst of geluidsfobie bij uw hond te laten verminderen, zodat het voor iedereen behapbaar wordt, neem dan vrijblijvend contact op.